Info: Zonnedakpannen


Er worden vragen gesteld over zonnepanelen op monumentale daken! Daar zijn inmiddels een aantal prima oplossingen voor beschikbaar. De goedkeuring van oplossingen met zonnepanelen op monumentale daken ligt echter nog gevoelig. De RCE (Rijkdienst voor Cultureel erfgoed) heeft richtlijnen opgesteld, maar houden de toepassing daarvan af. Monumentenwacht wil er helemaal niets over horen. Maar in principe zijn dat allemaal adviezen en mag een gemeente daar zelf over beslissen. Het is over het algemeen een kwestie van smaak en mooie integratie in het dakvlak. De Gemeente 's-Hertogenbosch is een experimenteer ruimte aan het inrichten. Als veel dakeigenaren in het centrum van Grave dit ook willen kunnen we vanuit het collectief een voorstel doen aan de Gemeente! We hebben te maken met 2 soorten oplossingen: marktrijp en zeer innovatief (Tesla achtig).

Bij de eerste doen de normale zonnepanelen het beste. In ieder geval qua rendement en terugverdien tijd. Daar zijn ook veel mogelijkheden bij. Vraag het maar eens aan Reimar von Meding (duurzaamheidsexpert en vooraanstaand architect). Hij heeft samen met andere woningeigenaren van monumentale panden in Rotterdam een prima oplossing bedacht. Hij is in Grave tijdens de duurzame inspiratieavond van 21 december in de Sociteit (zie website van Duurzaam Grave). Bij de marktrijpe oplossingen moet je wel een juiste keuze maken. Dakdekker Michael Hegeraat heeft ervaringen met verschillende systemen. Daar hoort ook een samenwerking bij met een installateur. De zgn zonnedakpannen zijn steeds betaalbaarder. Een veelgestelde vraag is wat de kosten zijn van de dakpan zonnepanelen. Dit is afhankelijk van een aantal zaken maar feit is wel dat ze inmiddels een stuk betaalbaarder zijn geworden dan vroeger toen ze nog echt nieuw waren en er nog maar 1 fabrikant was.

De prijzen van de  dakpan zonnepanelen zijn iets duurder dan normale zonnepanelen. Dit varieert afhankelijk van je dak, aantal stuks etc tussen de 30% en 60% duurder dan normale zonnepanelen (dus de glazen panelen op een aluminium frame op een dak). Als er toch al dakpannen vervangen moeten worden dan is dit extra interessant. Het rendement van dakpan zonnepanelen is lager dan van normale zonnepanelen. Dit is ook weer afhankelijk van meerdere factoren maar je kunt uitgaan dat ze een kwart minder goed presteren dan de grote glazen zonnepanelen die op een dak liggen. Zoek je de hoogste terugverdientijd, dan kies je dus ook voor de grote opvallende glazen zonnepanelen. Ben je tevreden waar je woont en woon je nog lang in je huis dan is het uiterlijk vaak een doorslaggevende factor om wel voor zonnepanelen te kiezen maar dan wel op de mooie manier met dakpan zonnepanelen. Het wat lagere rendement wordt dan voor lief genomen.

De laatste veelgestelde vraag gaat over de betrouwbaarheid. De dakpan zonnepaneel elementen worden met kabels degelijk aan elkaar gekoppeld op dezelfde wijze als normale zonnepanelen en dit is een betrouwbaar systeem en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor zonnepanelen installaties op boten die tegen zeeklimaat bestand moeten zijn. Daarnaast krijg je natuurlijk een contract waardoor je gegarandeerd bent van een hoge opbrengst over de lange looptijd. Wil je meer weten, of als we een groepje hebben van een aantal dakeigenaren die geïnteresseerd zijn, dan organiseren wij van Duurzaam Grave met jullie een informatievond.