WAT IS DE IMPACT VAN PRINSJESDAG 2020 OP VERDUURZAMEN?


Belasting op elektriciteit daalt, belasting op gas stijgt

Voor 2021 gelden nieuwe belastingtarieven, die ook gevolgen hebben voor je energierekening: de belasting op elektriciteit daalt, de belasting op gas stijgt. Bij een gemiddeld verbruik (3.180 kWh stroom en 1.370m3 gas) betekent dat over heel 2021 het volgende:
  • de belasting op gas stijgt met bijna € 26, de belasting op elektriciteit daalt met € 13. Hiermee stimuleert het kabinet duurzamer energieverbruik.
  • ieder huishouden krijgt een korting op de energiebelasting. Dat is een vast bedrag per jaar en stijgt in 2021 met ruim € 31 naar € 559.
  • de Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en elektriciteit stijgt met bijna 10%; voor een gemiddeld huishouden is dat € 23.
  • Ga jij in 2021 meer energiebelasting betalen? Reken het uit met de Vereniging Eigen Huis energiebelastingtool


Energielabel wordt duurder

De kosten voor een energielabel gaan in 2021 flink omhoog: nu kost een label gemiddeld € 7,50, volgend jaar is dat gemiddeld € 190. Belangrijkste verandering is dat een energiedeskundige het label straks aan huis gaat bepalen.

Heeft jouw huis nog geen energielabel en overweeg je in de komende jaren te gaan verhuizen? Regel het label dan nog dit jaar. Een energielabel is 10 jaar geldig.


Tijdelijke verhoging isolatiesubsidie stopt

De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) - voor isolatie van twee of meer delen van je woning - verandert per 1 januari 2021. Tot en met 31 december 2020 krijg je nog 30% van de isolatiekosten vergoed, in 2021 zal dit percentage lager zijn. De subsidieregeling geldt alleen voor bestaande woningen; per woning krijg je maximaal € 10.000 subsidie. De SEEH gaat vanaf 2021 op in de Investeringssubsidie Duurzame Energie (voor o.a. warmtepompen).
  • Wil je nog profiteren van de huidige regeling, ga hier dan nog voor het einde van het jaar mee aan de slag. Op een gemiddelde isolatieklus van € 4.000 "verdien" je nu € 400. Houd er rekening mee dat je de subsidie pas kunt aanvragen als de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald.

Lees ook 'Subsidieregeling voor isolatie tijdelijk verruimd'


Isolatiesubsidie en subsidie voor duurzame energie worden samengevoegd

In 2021 gaat de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis voor isolatie op in de Investeringssubsidie Duurzame Energie (voor o.a. warmtepompen). Het totale budget wordt minder. Nu is er voor de subsidiepotten samen ongeveer 180 miljoen beschikbaar, in 2021 is dat nog maar 115 miljoen. Ook wordt bekeken of de subsidie voor warmtenetaansluitingen per 2021 uit deze pot kan worden betaald. De precieze voorwaarden zijn nog niet bekend.

Wil je volgend jaar investeren in het verduurzamen van je woning? Voorkom dat de subsidiepot al leeg is en wacht niet te lang.


Extra geld voor Regeling Reductie Energieverbruik

In 2021 komt € 150 miljoen extra beschikbaar voor de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Via deze regeling kunnen gemeenten een uitkering aanvragen om huiseigenaren te helpen bij energiebesparing. Het gaat hierbij om kleine energiebesparende maatregelen in huis, zoals LED-lampen, tochtstrips of het goed inregelen van de cv-installatie.


Postcoderoosregeling wordt een subsidieregeling

De postcoderoosregeling - voor VvE's en energiecoöperaties - wordt per 1 januari 2021 vervangen door een subsidieregeling. Voor huidige deelnemers komt er een overgangsrecht.

VvE's en energiecoöperaties die gebruikmaken van de postcoderoosregeling krijgen korting op de energiebelasting als ze investeren in zonnepanelen "op afstand". De zonnepanelen liggen niet op het eigen dak, maar bijvoorbeeld in een weiland in de buurt. Of de subsidieregeling investeren in zonnepanelen interessanter maakt, is nu nog onduidelijk.

Lees meer over de postcoderoosregeling