Wie denkt dat duurzame energie nog steeds toebehoort aan de geitenwollensokkentypes heeft het mis. Je kunt prima geld verdienen met duurzame energie. Kijk maar naar ZonneWIJde Breda. Een park met 6.904 zonnepalen gerealiseerd door 637 burgers, die er allemaal een mooi zakcentje aan overhouden.

Door ZonneWIJde Breda kunnen burgers namelijk beleggen in duurzaamheid. Dat werkt als volgt. Vanaf € 25 koopt iemand een deel van een zonnepaneel bij ons. Dat geld betalen wij na 20 jaar terug, inclusief een rentepercentage. Juist dat rentepercentage ligt een stuk hoger dan de spaarrente op je bankrekening. Zo profiteren leden jaarlijks van een rendement dat varieert tussen de 2,5 en 6%.

Steentje bijdragen

Zo’n zes jaar geleden ontstond bij coöperatie Breda Duursaam het idee voor dit zonnepark. Een zonneweide volledig in eigendom van burgers die het in een coöperatie besturen. Dat maakt het ook een uniek project, want dit is nog op geen enkele andere plek in Nederland op zo’n grote schaal gelukt. Daar ben ik als bestuurslid van de coöperatie trots op.
Het laat zien dat mensen het heft in eigen handen nemen. Zelf geloof ik ook heel erg in het zelf doen. Wubbo Ockels verwoordde het al op zijn sterfbed: ‘We moeten de aarde niet redden, we moeten onszelf redden. Dat kan alleen als iedereen zijn steentje bijdraagt, hoe klein ook. Want met al die bijdragen tezamen kun je het verschil maken.’ ZonneWIJde Breda is zo’n voorbeeld van je eigen steentje bijdragen. Juist die combinatie van kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en er iets aan overhouden, maakten veel burgers dan ook enthousiast om mee te doen.

Uitdagingen


Toch heeft het nog een aantal jaren geduurd voordat het park er kwam. In 2014 begonnen we samen met organisatie ‘Zonnepanelendelen’ een crowdfundingsactie om leden te werven. Die eerste actie liep aanvankelijk wat stroef. De tweede ronde was wel een succes: maar liefst € 884 duizend haalden we op. Maar ook daarna ging het niet zonder slag of stoot. Vooral het krijgen van vergunningen en een geschikt terrein vinden, waren behoorlijke uitdagingen. En na maanden van overleg met de bank, trokken zij opeens de stekker eruit.
Het heeft ons er niet van weerhouden om door te zetten. Juist vanuit de overtuiging ‘ze zeiden dat het niet kon, dus hebben we het gedaan’. Met een andere bank zijn we er gelukkig wel uitgekomen. Afgelopen juni was het eindelijk zover: het park werd geopend.

Ideeën


En we zijn nog niet klaar. Als het aan ons ligt, komen er nog veel meer van dit soort prachtige zonneweides in het land. Ook met de groene stroom die het park oplevert, hebben we genoeg ideeën. Zo denken we erover na om een container te maken waarin de energie wordt opslagen. Die container kan dan weer gebruikt worden als aggregaat voor bijvoorbeeld evenementen. Naast het park ligt bovendien een enorm parkeerterrein. Hoe mooi zou het zijn als we de elektrische auto’s die op dat terrein staan, kunnen voorzien van stroom die direct uit het park komt. Helaas moet daarvoor eerst de Energiewet aangepast worden. Maar waar een wil is, is een weg.

Johan Janse, bestuurslid ZonneWIJde Breda